Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola
Még ennyi van a nyári szünetig

eroszakmentes_iskola

IMG_1122 másolata

hatartalan-logo-5a

uj_szechenyi_1

ujszterv1k

ujszterv2k

H

Iskolánk története

Iskolánk legrégibb írásos dokumentuma 1730-ban keletkezett. Az irat az akkori iskola tanítójának nevét és a tanulók névsorát őrizte meg. Ennek alapján tudjuk, hogy akkor már működött Gödöllőn iskola.A régi iskola sok szempontból különbözött a maitól, hisz egy tantermes volt a kornak megfelelően egy tanítóval. Az oskolamester a kis és nagy gyermeket egymaga tanította.A mai és a legrégebbi házirend sok szempontból hasonlít. A legrégebbi iskolai szabályzat ezt írta elő:

„A tanuló a tanítás alatt figyelmesen hallgat.
Felszólításra ügyesen felel és magát illedelmesen viseli.
Köteles az iskolaépület tisztaságára vigyázni.
Köteles iskolába járni és ok nélkül nem mulaszthat.”

Gödöllő népességének gyarapodása miatt az iskola épülete kicsinek bizonyult, ezért 1815-ben újjúépítették, két tantermes lett. 1857-ben leégett, de csak 50 év múlva épül fel újra. 1928-ban készül el a maga korában korszerűnek számító öt tantermes épület, amely az iskolák államosítása után a mai Petőfi Sándor Általános Iskola központja lett.

1955. március 15-én kapta meg iskolánk a Petőfi Sándor nevet. Ebben az évben ugyanis Gödöllő lakossága a szabadságharc költője emlékének méltó megőrzésére és gödöllői emlékeinek ápolására szobor felállítását határozta el. Felavatására 1955-ben került sor.
Ugyancsak 1955-ben ünnepelte az iskola 225. évfordulóját.

1962-ben kezdték el építeni a Munkácsy Mihály úti iskolát. Kezdetben az épület csak nyolc tantermes volt, fokozatosan bővítették újabb termekkel. Időközben a Mátyás király úti épületet, amelyben rendkívül mostoha körülmények között folyt a tanítás, teljesen társadalmi összefogással korszerűsítették.

1990-től immár Gödöllő Város Önkormányzata fenntartásában működik a Petőfi Sándor Általános Iskola.

Az önkormányzati fenntartás 2012. december 31-ig tartott.
2017. január 1-jétől iskolánk fenntartója és működtetője a KLEBELSBERG KÖZPONT Dunakeszi Tankerülete.

alulra_kicsi